ایران و اعتکاف
ایران و اعتکاف
در هر عصری که بزرگان و فرهیختگان دینی به اعتکاف همت گمارده اند مردم مسلمان ایران هم از آنان پیروی کرده و به این عبادت روی آورده اند. آنچه مسلم است در عصر صفوی اعتکاف در شهرهای ایران رونق خاصی داشته است. احیای این سنت حسنه در قرن حاضر ابتدا در شهر مقدس قم توسط عالم ربانی مرحوم میرزا مهدی بروجردی صورت گرفته و بعدها به دیگر شهرهای ایران سرایت کرده است. مسجد امام حسن عسکری علیه السلام در قم که به دستور امام یازدهم شیعیان بنا گردیده اولین مسجد جامعی است که معتکفان کوی دوست را با آغوشی گرم به میهمانی پذیرفته است.1
در عصر خفقان و دین ستیزی رضاخان پهلوی ، میرزا مهدی در ابتدا خود به تنهایی در مسجد امام اعتکاف می کرد و هیچ کس او را همراهی نمیکرد. اما با گذشت زمان مؤمنان خسته از دنیا زدگی و روزمرگی با گوش زمان مؤمنان خسته از دنیا زدگی و روز مرگی با گوش جان سپردن به نغمه ( والذین آمنوا اشد حبا لله) 2 دل از دنیای فانی کندند و بذری که میرزا مهدی با دستانی پینه زده از اخلاص افشانده بود را به بار نشاندند و آن را از تاریکی خاک سیاه فراموشی بیرون آوردند.
بزرگ مرجع عالم تشیع آیت الله العظمی بروجردی (ره) با تعطیل کردن درس خود در ایام اعتکاف به تنومن شدن نهال اعتکاف کمک شایانی کرد و از آن زمان تا کنون حتی در اوج مبارزات دوران ستمشاهی همه ساله این سنت نبوی در ایران روزهای 13 و 14 و 15 ماه رجب در سالروز ولادت با سعادت امیرالمؤمنین علیه السلام برگزار و با استقبال گرم و گسترده مشتاقان به ویژه جوانان رو به رو می شود و هر سال شاهد کوچ تعداد زیادی از آنان به سوی معنویت می باشیم.
——————————
1. رحیم نوبهار، اعتکاف سنتی محمدی، ص29، با تصوف.
2. بقره/165