منجيات و مهلكات
منجيات و مهلكات
1- سعد بن طريف گويد: امام باقر عليه السّلام فرمود: سه چيز درجات را بالا مىبرند و سه چيز موجب كفاره گناهان مىشوند، و سه چيز آدمى را هلاك مىكنند و سه چيز هم موجب نجات و رستگارى انسان مىشوند.
اما اعمالى كه موجب ارتقاء آدمى مىگردند عبارتند از سلام كردن آشكار و خورانيدن غذا و نماز خواندن در شب هنگامى كه همه به خواب رفته باشند، و اعمالى كه موجب آمرزش گناهان مىشوند عبارتند از وضوء گرفتن در هواى سرد و رفتن به نماز در شب و روز و شركت در اجتماعات.
اما آن سه گناه كه آدميان را به هلاكت مىرسانند عبارتند از بخل، هواى نفس كه آدمى را به دنبال خود بكشند و خودبينى، اما اعمالى كه انسانى را نجات مىدهند ترس از خدا در نهان و آشكار و ميانهروى در هنگام فقر و توانگرى و سخن عادلانه در خوشنودى و غضب.
2- انس بن مالك گويد: رسول اكرم صلى اللَّه عليه و اله فرمود: سه خصلت آدمى را نجات مىدهد و سه خصلت هلاك مىكند، آنهائى كه نجات مىدهند عبارتند از ترس خدا در نهان و آشكار و ميانهروى در فقر و توانگرى و عدالت در هنگام غضب و خوشنودى. آن سه خصلت كه موجب هلاكت مىگردند بخل و هوى نفس كه آدمى را دنبال خود بكشند و خودخواهى و خودپسندى، در يك روايت ديگر آمده كه بخل موجب سوء ظن بخداوند مىگردد.
3- انس بن محمد از امام صادق عليه السّلام و او از پدرانش روايت مىكند كه على عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلى اللَّه عليه و اله در وصيتى به على فرمودند: سه عمل موجبات بالا رفتن مقام مىشوند و سه عمل هلاك مىكنند و سه عمل موجب نجات انسان مىگردند. آن اعمال كه موجب ارتقاء مقام مىشوند عبارتند از وضوى كامل در هواى سرد و انتظار نماز ديگر بعد از اداء نماز، و شركت در اجتماعات در شبها و روزها، و اما اعمالى كه موجب كفاره گناه مىشوند واضح و روشن سلام كردن و غذا خورانيدن و نماز در شب در آن هنگام كه مردمان در خواب باشند. اما اعمالى كه موجب هلاكت انسان مىشود بخل و هوى نفس كه آدميان را دنبال خود بكشند، خودخواهى و از خود راضى بودن، اما منجيات ترس از خداوند در نهان و آشكار و ميانهروى در فقر و توانگرى و سخن عدل در خوشنودى و غضب.
4- ابن زياد گويد: امام باقر عليه السّلام از پدرش روايت مىكند كه رسول خدا صلى اللَّه عليه و اله فرمود: سه خصلت آدمى را هلاك مىكند، نقض عهد، ترك سنتها، مفارقت از اجتماعات و سه خصلت موجب نجات است، نگه داشتن زبان، گريه كردن بر گناهان خود و نشستن در خانه.
5- سكونى از امام صادق عليه السّلام روايت مىكند كه على عليه السّلام فرمود: خوشا بحال آن كس كه در خانه خود بنشيند و 2 ز طعام خود بخورد، و به طاعت خداوند مشغول گردد و بر گناهانش گريه كند.
________________________________________
مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى - عطاردى قوچانى، عزيز الله، ايمان و كفر ج1، ص550( ترجمه كتاب الإيمان و الكفر بحار الأنوار جلد 64 / ترجمه عطاردى)، 2جلد، انتشارات عطارد - تهران، چاپ: اول، 1378 ش.