درسي براي زندگي
درسي براي زندگي
مشغله ها، هميشه بازدارنده انسان از تلاش هاي پيش برنده است. آفت هاي جسمي و بيماري ها، سرعت پرواز انسان را مي كاهد. خوشبخت كسي است كه تني سالم و فرصتي و فراغتي آزاد داشته باشد تا بتواند به آنچه كه بايد برسد و دست يابد. پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم كه درود خدا بر او و خاندانش پاكش باد- در سخنانش با ابوذر، بايادآوري اين مطلب ، اين درس بزرگ را مي دهد كه بايد از فرصت ها، تندرستي ها، توانايي ها، فراغت ها و جواني ها، حداكثر استفاده را برد. پس از بيان اين نكته كه بيشتر در دو نعمت ؛« صحت و فراغت » مغبون و زيان زده اند، مي فرمايد:
« … اي ابوذر! پنج چيز را قبل از پنج چيز، قدر بشناس و غنيمت بدان:
1. جوانيت را، قبل از پيري.
2. تندرسيت را، قبل از بيماري.
3. دارابيت را، قبل از تنگدستي.
4. فراغتت را، قبل از گرفتاري.
5. زندگيت را، قبل از مرگ…1».
راستي، چه درس شگفت و بزرگ و حكيمانه اي! مگر نه اينكه سرمايه هاي سودآور انسان در بازار زندگي، عبارت است از: جواني، سلامتي، امكانات مادي، فراغت، و سرمايه ي عمر؟! و مگر نه اينكه آفت هر يك از اين ها، در كنارش بيان شده است؟
اگر بتوانيم در جواني، كاري براي پيري بكنيم، اگر بتوانيم از تندرستي، بهره ي كامل ببريم، اگر موفق شويم« مال» را در جاي درست خود، مصرف و خرج كنيم، اگر از فرصت هاي گران بها، حداكثر استفاده را بگيريم، و اگر از عمر گران مايه، براي خانه ي ابدي و سراي آخرت، ره توشه اي برداريم، ديگر چه غم و اندوهي؟
بيشتر زيان زدگان، كساني اند كه گوهر وقت را، رايگان از دست مي دهند. مگر مي توان وقت رفته را باز آورد؟ … هرگز !
از رسول خدا بشنويم:
«… اي ابوذر! از اين كه كاري را به آينده موكول كني و كار امروز را به فردا بيفكني( تسويف ) بپرهيز.
تو امروز ، در مقابل امروزت هستي ، از آينده چه خبر داري؟
اگر فردايي داشتي، براي فردايت چنان باش كه براي امروزت بودي. و اگر به فردا نرسيدي، بر كوتاهي و قصور امروز نخواهي داشت».2
1. بحارالانوار، ج 74، ص 72.
2. همان.