آداب طلبگي ( نحوه ي مباحثه كردن و شيوه ي درس خواندن)
آداب طلبگي
نحوه ي مباحثه كردن و شيوه ي درس خواندن
1- قبل از اين كه در كلاس درس حاضر شويد، درسي را كه استاد قرار است بگويد، مطالعه كنيد تا با بحث مورد نظر آشنا شويد؛ زيرا پيش مطالعه ، در فهميدن درس خيلي موثر است. مثلاً اگر امروز مي خواهيد باب حروف جر از سيوطي يا صمديه را درس بگيريد، اول از عوامل و هدايه، باب حروف جر را مطالعه كنيد، سپس متن درس را بخوانيد و قسمتي را كه متوجه نمي شويد، در كلاس درس حواستان را جمع كنيد و خوب به سخنان استاد گوش فرا دهيد تا آن قسمت، توسط استاد براي شما روشن گردد.
2- بايد در كلاس درس و موقع تدريس استاد خوب گوش فرا دهيد و به اين طرف و آن طرف نگاه نكنيد و يا با ديگري صحبت نكنيد با فكرتان جاي ديگري نباشد و خلاصه اين كه در موقع تدريس استاد، از آنچه باعث مي شود حواس شما به جاي ديگر متوجه شود خودداري كنيد.
3- بعد از تدريس استاد، بايد آن درس را دوباره مطالعه كنيد و براي مباحثه آماده شويد و مطالبي را كه احياناً نفهميديد ، مشخص كنيد تا در حين مباحثه ، رفع شود.
4- روز بعد (درس گذشته را) مباحثه كنيد.
5- بعد از اتمام تحصيل، يكباره كتاب را كنار نگذاريد، بلكه در فرصت مناسب دوباره كتاب را مرور كنيد.
6- بعد از تدريس كل كتاب، توسط استاد، و مباحثه و رعايت موارد ديگر، خودتان آن كتاب را تدريس كنيد، كه علاوه بر اين كه در آن درس خبره مي شويد، زكات علم خود را هم پرداخته ايد.1
7- روزهاي تعطيلي، كتاب را خلاصه نويسي كنيد و پيرامون مطالب كتاب تحقيق نماييد و كتب جنبي ديگري كه متن درسي نيستند، مطالعه كنيد.
——————————–
1. در اين زمينه حضرت امام حسن مجتبي عليه السلام مي فرمايند:« اعلم النّآسَ عِلمَكَ وَ تَعَلم عِلمَ غَيرِكَ؛ علم خودت را به مردم بياموز و علم ديگران را هم ياد بگير». بحارالانوار، ج78، ص111.